Platvoeten

Platvoeten (Latijn: pes planus) zijn een veelvoorkomende afwijkende voetstand welke veelal pijn en vermoeidheid in de voet kunnen veroorzaken. De meeste mensen hebben last van zogenaamde ‘functionele platvoeten’. Bij functionele platvoeten staan de voet en enkel naar binnen en de voetboog (het voetgewelf) zakt tijdens het lopen (bijna) volledig door. Het lijkt dan of men platvoeten heeft, maar dit is niet altijd het geval.

Een manier om uit te vinden of men echte of functionele platvoeten heeft, is wanneer men de tenen vastpakt en omhoog naar zich toe trekt (zittend op een stoel). Bij functionele platvoeten verschijnt er een holte onder de voet, de voetboog komt dan iets omhoog. Bij echte platvoeten gebeurt er niets en heeft men vaak moeite om de tenen op te lichten. Er is dan tevens bij het rechtop staan totaal geen voetgewelf aanwezig.

Ontwikkeling

Bij de geboorte heeft iedereen platvoeten, maar bij een juiste ontwikkeling dienen deze platvoeten van het 6e tot 8e te veranderen in ‘normale’ voeten. Deze zijn meestal rond het twaalfde of dertiende jaar volledig ontwikkeld. Er is onenigheid over het gebruik van inlegzolen bij kinderen. Deze zouden de voet in de goede positie laten groeien terwijl anderen claimen dat het de voet afhankelijk van ondersteuning maakt. Er kan echter niet wetenschappelijk worden aangetoond dat dit baat of schaadt. Wat wel zeker is, is dat een goede training van de voetspieren de ontwikkeling van de voetboog ten goede komt. Met name blootsvoets lopen op ondergronden zoals het strand is voor bijna alle kinderen goed. Als de voet volgroeid is is er echter met training weinig meer te doen aan de ontwikkeling van de voetboog.

Ouder worden

Met het ouder worden zakt de voetboog door en onze voeten worden iets langer. Men heeft vaak een halve schoenmaat groter nodig dan vroeger. Mensen met functionele platvoeten (ofwel doorgezakte voeten) hebben vaker voetklachten zoals hielspoor shin splints en soms ook last van knie– en (lage) rugpijn.

Therapie

De oplossing voor doorgezakte voeten en platvoeten ligt in het dragen van inlegzolen, bij voorkeur in combinatie met goede schoenen. De zolen dienen een effectieve ondersteuning van de voetholte te hebben zodat ze doorzakking voorkomen. Tevens kunnen inlegzolen het looppatroon (deels) corrigeren.

  • Bestel nu!

    1 Paar op maat gemaakte steunzolen
    1 Paar op maat gemaakte steunzolen

    Na plaatsing van deze bestelling in uw winkelmandje krijgt u een aantal vragen voorgelegd waarmee een indicatie verkrijgen waaraan uw steunzolen dienen te voldoen om ze optimaal aan te laten sluiten aan uw voorkeuren en behoeften.…

    € 120,00
© 2015 - 2024 Zolenopmaat.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel