Achillespeesklachten

Functie

De achillespees is het verlengde van de kuitspieren en verbindt de kuitspieren met het hielbeen. De achillespees moet je zien als een soort kabel, die de kracht van de kuitspieren overbrengt op het hielbeen. Doordat de kuitspieren zich aanspannen en weer ontspannen, beweegt het hielbeen, en daardoor ook de voet, waardoor er gelopen kan worden.

Klachten

Je moet je de achillespees voorstellen als een pees, die door een kokertje loopt. Bij elke beweging van de kuitspieren, glijdt die pees door dat kokertje heen en weer. Er zit vocht in dat kokertje dat als een soort glijmiddel dient. Als de voetstand bij de landing van de voet op de grond niet optimaal is dan schuurt die pees tegen de zijkant van dat kokertje aan. Er kan ook van boven aan de achillespees worden getrokken. Dat gebeurt als de kuitspieren te stijf zijn en/of verkort. Kuitspieren kunnen een grote kracht ontwikkelen. Als de kuitspieren niet lang genoeg en soepel zijn, wordt er onevenredig hard aan de achillespees getrokken. Ook kan een hardloper last krijgen, als hij zijn achillespees overbelast, doordat hij plotsklaps de training verhoogt of als hij van zachte ondergrond ineens overstapt naar harde ondergrond. Al deze drie omstandigheden: verkeerde voetstand, stijve, verkorte spieren en overbelasting brengen met zich mee, dat het lichaam ter plaatse extra vocht produceert om de geïrriteerde plek weer te herstellen. De koker wordt nu te nauw. En het bewegen van de achillespees gaat pijn doen. Dit kan leiden tot een ontsteking.

Pijn

Pijn op het hielbeen, tot aan de rand daarvan (tot circa 5 centimeter van de grond). De oorzaak van deze pijn is meestal gelegen in het gebruik van de verkeerde hardloopschoenen. Dan heb je pijn in en om de achillespees zelf, tussen de 5 en 10 centimeter vanaf de grond. De pijn kan ook hoger liggen, op de overgang van achillespees en kuitspieren, tot circa 20 centimeter van de grond. Deze pijn is een signaal, dat de echte achillespees overbelastingsblessure eraan komt.

Functie

Een grote stap in de goede richting, is het dragen van de juiste schoenen aan je voeten. Dat is een schoen met een stevige hielkap, die goed om je hielbeen aansluit. Je moet de juiste balans hebben tussen stabiliteit en schokdemping. Iemand die 100 kilo weegt, heeft andere schoenen nodig dan iemand die 60 kilo weegt. De schoen moet verstevigingen hebben op de juiste plaats. Als de voet de neiging heeft om door te zakken dan raden wij u een schoen aan die dat tegengaat en daar zolen voor te laten maken. 

  • Bestel nu!

    1 Paar op maat gemaakte steunzolen
    1 Paar op maat gemaakte steunzolen

    Na plaatsing van deze bestelling in uw winkelmandje krijgt u een aantal vragen voorgelegd waarmee een indicatie verkrijgen waaraan uw steunzolen dienen te voldoen om ze optimaal aan te laten sluiten aan uw voorkeuren en behoeften.…

    € 120,00
© 2015 - 2024 Zolenopmaat.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel