Holvoeten

Een holvoet is een abnormaal gebogen voetgewelf met meestal een te hoge wreef. De afwijking is vaak gecombineerd met te korte achillespezen en opgetrokken tenen.

Oorzaak

Holvoeten zijn meestal erfelijk bepaald zonder dat er een duidelijke oorzaak voor een holvoet te vinden is. Het is geen afwijking maar een natuurlijke anatomische variatie. In slechts een klein aantal gevallen wordt een holvoet veroorzaakt door spier- en zenuwaandoeningen (bijvoorbeeld een open ruggetje). De ontwikkeling van een holvoet ontstaat meestal op een leeftijd van zes tot tien jaar.

Klachten

Vaak staat het hielbeen en de achtervoet naar buiten gekanteld. De tenen staan meestal in klauw- of hamerstand. Het voetgewelf en de holte van de voet voelen strak aan, doordat de pezen strak gespannen staan. In lichte gevallen hoeft de holvoet geen klachten te geven. In zwaardere gevallen kunnen vermoeidheid en krampen in de voetholte leiden tot een hielspoor. Ook kan de achillespees pijnlijk zijn. Bij dit voettype is ook aanleg tot het ontstaan van een doorgezakte voorvoet met een dood gevoel in de tenen, een mortonse neuralgie. Mensen met holvoeten hebben meer last van zwikken in de enkels, onder meer doordat de voet een klein aanrakingsvlak heeft met de grond.

Behandeling

Bij holvoeten is het dragen van inlegzolen bijna altijd voldoende om de klachten te verhelpen. Indien blijkt dat dit onvoldoende effect geeft kan men overwegen om orthopedisch aangemeten schoenen te gaan dragen of te worden geopereerd. Dit komt gelukkig sporadisch voor.

  • Bestel nu!

    1 Paar op maat gemaakte steunzolen
    1 Paar op maat gemaakte steunzolen

    Na je bestelling kan je een aantal vragen beantwoorden, zodat wij precies weten waar jouw zolen aan moeten voldoen. Jij maakt zelf je voetadrukken, wij ontwerpen en maken je zolen. Binnen een week in huis!

    € 179,95 € 124,95
© 2015 - 2024 Zolenopmaat.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel